Любов понад усе

Проповідь духівника Київських духовних шкіл архімандрита Маркела (Павука).

В Ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа!

Улюбленого учня Христа Спасителя, святого апостола і євангеліста Івана Богослова, Церква як нікого називає апостолом любові, тому що, мабуть, ніхто із найкращих вітій і прикладом власного життя, і прекрасними словами так глибоко й суттєво не описав велике та світле почуття любові, як це зроблено в його святих Посланнях.
«Улюблені, – пише апостол, – любімо одне одного, бо любов є від Бога, і кожний, хто любить, народився від Бога і знає Бога. Хто не любить, той не пізнав Бога, бо Бог є любов. Божа любов до нас виявилася в тому, що Бог послав Свого Єдинородного Сина у світ, щоб ми через Нього жили. Любов не в тому, що ми полюбили Бога, а в тому, що Він полюбив нас і послав Свого Сина як примирення за наші гріхи. Улюблені, коли Бог нас так полюбив, то й ми повинні любити одне одного. Бога ніхто ніколи не бачив. Коли любимо одне одного, то в нас перебуває Бог і Його любов у нас – досконала... Бог є любов, і хто перебуває в любові, той перебуває в Бозі, а Бог перебуває в ньому... У любові немає страху, але досконала любов проганяє страх, оскільки страх несе страждання... Якщо хто скаже: Я люблю Бога! – але ненавидить свого брата, той неправдомовець. Бо хто не любить свого брата, якого бачить, то як може він любити Бога, Якого не бачить? (1 Івана 4:7–20).

Всі ми, дорогі брати і сестри, свідомо чи несвідомо жадаємо цього великого і святого почуття. Бо лише в любові людина може знайти справжній сенс життя. Коли вона втрачає його, то, як правило, передчасно зводить себе в могилу через пияцтво, розпусту, гнів, гординю, депресію, грошолюбство, марнославство та інші гріхи, у які вона волею чи неволею впадає.
Чому так важко знайти свою любов, а у декого це почуття зникає? Справа у тому, що любов буває різна. У грецькій мові для назви цього почуття існує аж п’ять термінів. Любов має дуже багато кольорів і відтінків, але не всі вони є богоугодними. Святитель Ігнатій Брянчанінов, наприклад, плотську любов, яку в наш час найбільше популяризують в кіно і на телеекранах, називає богопротивною. А що вже казати про содомську любов, яку зараз хочуть легалізувати?! На превеликий жаль, через те, що ні вчителі у школі, ні батьки самі не знають і не вчать своїх дітей відрізняти справжню любов від підробки, юнаки і дівчата дуже легко втрапляють у тенета обману плотської любові, яка спершу очаровує, вона дуже гаряча, але невитривала і має властивість швидко зникати. Так само за святим почуттям любові до Батьківщини, про яку постійно говорять нечесні політики, як правило, приховується гординя, грошолюбство, егоїзм, заздрість і ненависть. Вибираючи для себе підроблену любов, багато людей все своє свідоме життя проводять даремно або, як малі нерозумні кошенята, ганяються за сонячними зайчиками чи воюють з вітряками.

Як же відрізнити справжню любов від підробки? Джерелом справжньої любові є лише Бог, тому що, як пише апостол, Бог є любов. Біда у тім, що в більшості випадків це джерело у нашій душі і тілі закидане різним сміттям. Сміття – це гріхи і нездорові пристрасті. Знову ж таки, багато людей не можуть знайти дорогу до джерела святої любові – Церкви через те, що засоби масової інформації як раніше, так і зараз ведуть проти Церкви постійну інформаційну війну. Що б там не говорили, але до тих пір, поки людина не очистить свою душу і тіло від бруду гріхів, вона не може побачити Бога і по-справжньому полюбити, бо лише чисті серцем, як сказано в євангельських заповідях, здатні побачити Господа, а відповідно, можуть полюбити інших людей.

Перед усіма нами, браття, стоїть дуже непросте завдання не тільки самим навчитися по-справжньому любити, але й навчити цій любові інших людей. На жаль, тих, які не вміють або розучилися любити, зараз дуже багато, тому роботи на широкому місіонерському полі вистачить усім. Маловір’я, церковні розколи, сектантство, розпад шлюбів, страшна розпуста, пияцтво, яке починається зі шкільних років, та інші гріхи стали гіркою нормою життя для більшості людей. З Божою допомогою зі всіма цими нездоровими явищами життя нам потрібно вміти боротися. А все це ми зможемо  побороти, якщо у нашому серці будемо мати справжню любов до Господа і ближніх.

Помолимося святому апостолу і євангелісту Івану Богослову, щоб він дав нам силу побороти наші повсякчасні гріхи і пристрасті, щоб навчив нас по-справжньому любити і щоб ми, у свою чергу, могли навчити справжній святій любові багатьох інших людей.

Амінь.

Теги

Теги: 

Социальные комментарии Cackle